Galbenelele (Calendula officinalis)

Galbenelele sunt plantele cu, poate cea mai indelungata utilizare in medicina si cosmetica. In compozitia florilor intra numeroase substante active, cum ar fi: uleiuri volatile, carotenoizi, flavonoide, mucilagii, polizaharide, saponine si multi alti compusi chimici valorosi. Plantele pot fi utilizate sub forma de ceaiuri, extracte uleioase, tinctura sau distilat. Exista, totodata si posibilitatea de a consuma florile sau frunzele ca atare, in salate, pentru persoanele ce le agreaza gustul, sau in mancarurile pe baza de orez sau peste.
Ceaiul de galbenele, in afara faptului ca s-a dovedit de-a lungul timpului un valoros remediu pentru diferite probleme stomacale, poate fi utilizat si extern, pentru spalarea tenului iritat sau sensibil.
Poate cea mai comuna utilizare a galbenelelor este sub forma de unguent sau ulei de galbenele. Planta are principii active solubile in ulei, care s-au dovedit a grabi vindecarea ranilor, a arsurilor sau a dermatitelor, inclusiv a celor aparute in urma iradierilor din bolile canceroase. Atat unguentul de galbenele cat si uleiul de galbenele pot fi cumparate din farmacii sau magazine naturiste (si in acest caz este bine de cautat produse cu minim 10 % extract de galbenele), dar, la fel de usor pot fi preparate de catre fiecare din noi, acasa, fara a avea nevoie de dotari speciale. Uleiul de galbenele se prepara dupa cum urmeaza:
Ingrediente si mod de lucru:
– un borcan plin cu flori de galbenele foarte bine uscate (uscarea e de preferat sa nu se faca la caldura excesiva, pentru a nu degrada principiile active ale florilor);
– un ulei vegetal de buna calitate, simplu sau amestecuri – de migdale, samburi de struguri, canepa, masline, floarea soarelui etc.- cat sa acopere bine florile. Este important ca plantele sa fie bine acoperite de ulei, altfel, se va dezvolta mucegaiul si produsul nu va mai putea fi utilizat. Daca se doreste se poate mixa amestecul intr-un blender pentru ca extractia principiilor active sa fie imbunatatita.
Borcanul se pastreaza in loc racoros si se agita din cand in cand. Procesul de extractie dureaza intre 2 si 4 saptamani, dupa care, uleiul rezultat se filtreaza printr-un tifon (eventual pus in mai multe straturi). Se pastreaza in sticle brune, bine inchise, depozitate in locuri racoroase. Uleiul rezultat se poate folosi ca atare sau din el se poate face un unguent, folosind ceara de albine, cu sau fara alte adaosuri. Pentru a-l prepara se incalzeste o lingura de ceara de albine intr-un vas curat, pe baie de abur, pana se topeste, nu mai mult. Se adauga aproximativ 7-8 linguri de ulei de galbenele si se omogenizeaza. Se pun intr-un recipient cu capac si se lasa sa se raceasca. Daca este prea tare, se poate incalzi usor in palma inainte de aplicare.
Uleiul de galbenele impreuna cu petale uscate de plante se pot utiliza cu succes in prepararea unui sapun cu efect antiseptic si antiinflamator. Prepararea unui sapun cu ulei de galbenele, la fel poate fi facuta intr-o bucatarie oarecare, fie folosind soda caustica, fie prin metoda melt and pour. Cea din urma, este ceva mai simpla si presupune fie utilizarea unui preparat M & P care se poate achizitiona, eventual on-line, fie a unor resturi de sapun.
Tinctura de galbenele are un mod de preparare similar uleiului cu deosebirea ca extractia se face in alcool alimentar (70 grade) in loc de ulei. Procesul de extractie dureaza aproximativ doua saptamani, dupa care lichidul se filtreaza si se pastreaza in sticle brune, bine inchise.
Tinctura, eventual diluata in apa distilata, se utilizeaza in diferite afectiuni ale pielii, fie sub forma de comprese, fie pentru spalarea zonelor afectate.

Acestea reprezinta doar varful icebergului denumit Galbenelele (Calendula officinalis). Mai este mult, foarte mult de cautat si de descoperit!

Anunțuri

4 gânduri despre “Galbenelele (Calendula officinalis)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s