Ai grija de inima ta…

Locuim undeva in afara orasului, intr-o zona rezidentiala, pompos spus, sau mai corect, la tara. Desi e o zona cu destule pretentii, oamenii sunt normali si se cunosc aproape toti intre ei, schimband cateva vorbe ori de cate ori se intersecteaza pe strada. Felul acesta de a fi a celor de pe langa tine iti asigura o oarecare stare de confort emotional, dandu-ti senzatia ca apartii unei comunitati. Zilele trecute, am aflat de la un alt vecin faptul ca domnul M de la 241, desi tanar, a facut un infarct si a fost dus la spital, trecand printr-o aventura similara oarecum cu a vestitului domn Lazarescu. A avut noroc intr-un final sa ajunga la timp la un spital din Brasov, unde a fost tratat si acum se pare ca si-a revenit, cel putin partial. Toata patania asta m-a facut sa ma gandesc serios la sanatatea mea si a celor din jurul meu, din dorinta de a ne tine cat mai departe de boli si spitale. Si daca tot avem in comunitatea noastra un istoric de infarct, m-am hotarat sa ma interesez cum ne-am putea proteja de bolile cardiovasculare. Am aflat ca tara noastra se situeaza pe un fruntas loc I in Europa la numarul decesurilor datorate bolilor cardiovasculare. De ce? Datorita unui stil de viata necorespunzator si cu ajutorul nemijlocit al unui sistem sanitar public foarte deficitar.
In primul rand trebuie sa ne clarificam asa, pentru noi, profanii,  ce este boala cardiaca. Termenul este unul general si se refera atat la afectiuni ale inimii  cat si la afectiuni ale sistemului circulator. Adesea, in practica medicala, boala cardiovasculara este termenul utilizat atat de catre medici cat si de pacienti pentru a se referi la afectarea inimii sau a vaselor de sange de catre placile de aterom, ori cu alte cuvinte, ingrosarea peretilor vaselor de sange sau ateroscleroza.
In prevenirea bolilor cardiovasculare, primii factori implicati suntem chiar noi. Prin intermediul alegerilor pe care le facem in viata de zi cu zi ne putem sprijini inima sau, din contra, o putem imbolnavi. Exista si o componenta genetica in toata afacerea asta, care insa, acompaniata de un stil de viata sanatos, poate avea influenta minima pe tot parcursul vietii noastre. Am intalnit si optica conform careia daca mama sau tata sunt cardiaci, urmasii, mai devreme sau mai tarziu vor ajunge si ei sa sufere de boala cardiaca. Multe studii stiintifice moderne vin sa infirme aceasta teorie, astfel incat putem considera ca o inima sanatoasa este strict meritul nostru si nu al predecesorilor nostri prin intermediul bagajului genetic cu care ne-au trimis in lume. Odata aceasta problema lamurita, mai ramane de aflat ce trebuie sa facem in viata noastra de zi cu zi pentru sanatatea „ceasului” nostru. Principalul factor de risc este excesul ponderal, corelat cu lipsa activitatii fizice regulate. De cele mai multe ori, obezitatea este rezultatul unei alimentatii dezechilibrate sau dezordonate. Fiecare organism in parte are anumite necesitati metabolice, functie de activitatea desfasurata, sex, varsta. Cunoasterea acestor necesitati este esentiala in stabilirea unor mese echilibrate cantitativ si mai ales, calitativ din care corpul sa poata extrage beneficii maxime. Stabilirea acestor aspecte se poate face in mod optim cu ajutorul unui medic nutritionist.
Un alt factor decisiv in combaterea bolii cardiace este activitatea fizica regulata. Mersul pe jos, un sport practicat saptamanal, desfasurarea unor activitati solicitante la nivel fizic, cum sunt gradinaritul, etc., vin cu beneficii majore in viata noastra. Pe langa consumul caloric pe care il presupune activitatea fizica, ea mai vine cu aport de endorfine conducand la reducrerea stresului psihic. Iar practicarea regulata a unui sport este si o buna ocazie de socializare…
NoutatiDaca insa am actionat oarecum gresit o mare parte din viata noastra si boala cardiaca s-a instalat si se manifesta prin hipertensiune, aritmii, tensiune oscilanta, este vital sa cautam un cardiolog bun si, sub supravegherea acestuia sa facem tot posibilul sa o mentinem sub control. In orasul Brasov exista un spital privat care rezolva in mod gratuit urgentele cardiovasculare pentru zona Brasov-Covasna. Spitalul beneficiaza de o echipa de medici renumiti, materiale de ultima generatie, foloseste tehnici moderne chirurgicale si de anestezie, totul pe fondul unor conditii exceptionale de igiena si asepsie, mobilier modern, sistem de monitorizare permanenta. Cu un record de zero infectii intraspitalicesti din 2009, anul deschiderii, pana in prezent, avand si contract cu Casa de Sanatate Brasov pentru serviciile de spitalizare, participant la Programele Nationale de Sanatate,  spitalul asigura conditii de nivel european acasa la noi, spitalizand un numar de peste 11 000 de pacienti de la infiintare, 9000 dintre ei fiind beneficiarii departamentului de chirurgie cardiovasculara. Spitalul poate fi gasit si online, la adresa http://www.clinicco.ro. Pe site exista informatii complete cu privire la afectiunile tratate, medicii implicati, locatie, pareri ale pacientilor, adresa si telefon de contact… Ca beneficiar al sistemului privat de sanatate, eu personal sunt mai mult decat multumita. Intr-un astfel de spital te simti respectat si fara sa vrei, parca ai incredere mai mare ca lasi pe maini competente viata si sanatatea celor mai importanti membrii ai familiei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s