Hainele cele noi ale împăratului

Împăratul deschide larg ușile dressingului ce ar fi putut adaposti cu ușurință cel puțin o duzină de familii. Trece cu pas șovăielnic pe lângă tot felul de ținute fastuoase aranjate în vitrine luminate. O parte fuseseră ale lui, altele ale tatălui său și vreo două chiar ale bunicului… Blănuri, cape bogate, tivite cu fir de aur și argint, bătute în pietre prețioase, mantii grele, mătăsuri, o catifea atât de groasă încât haina fusese aproape imposibil de purtat mai mult de un sfert de oră… toate erau expuse meșteșugit astfel încât fiecare mic detaliu era vizibil și putea fi admirat din toate părțile. Și nu de mult, toate acestea fuseseră lumea lui, lumea modei în care el era considerat cel mai bun…

„Împăratul e dezbrăcat! Împăratul e dezbrăcat!” îi răsună în minte cuvintele baiețelului mărunțel agățat de gâtul lui taică-su. „Imparatul e dezbracat!” vin și alte glasuri de copii, apoi de tineri și într-un final, de adulți.

Rușinea îl inundă iar și înaintează din ce în ce mai poticnit ajungând în dreptul ultimei vitrine luminoase. Cineva a pus acolo și ținuta purtată de el la sărbătorile orașului din urmă cu două săptămâni. Nu, tot nu poate privi! Face stânga împrejur și se îndepărtează. O idee îi încolțește în minte. Și dacă a fost un sabotaj? Dacă a fost un plan bine pus la punct pentru a-l discredita și a-i forța demisia? Întoarce lucrurile pe toate părțile și pe masură ce își adună argumente, ideea îi pare din ce în ce mai logică. O furie rece îi alungă rușinea. Poate chiar și copilul făcea parte din plan… Da, mai mult ca sigur! La cât e de aiurită generația nouă, te poți aștepta la așa ceva. În cazul ăsta el nu poate sta cu mâinile-n sân! Doar e împaratul… Trebuie să demaște complotul și așa poate că ar putea să mai scoată nasul afara din palat fără să simtă degetele puștanilor ațintite spre el și râsetele lor batjocoritoare. Furia îl intărâta și se îndreaptă cu pas apăsat spre sala personalului de supraveghere. Deschide larg ușa.

– Afară! strigă el cu toată supărarea adunată pe drum. Oamenii se bulucesc pe ușă neîndrăznind nici să ridice ochii. Rămas singur, împăratul scotocește pe rafturile pline de casete de la sistemul de supraveghere până dă peste cele din săptămâna dinaintea serbărilor orașului. Își stivuiește un teanc în fața. Alege una la întâmplare și o înfinge tremurând nervos într-unul din aparatele de redare. Apasă cu pumnul un buton și o scânteie micută izbucnește sub mâna lui. Furia i se topește brusc și odata cu ea și carcasa casetei. Se așează și umblând ușor de data aceasta, ia altă caseta din teanc și o potrivește ușor în celălalt aparat. Apar imagini din sala de consiliu cu el ascultând cu mult interes cuvintele a doi tinerei care îi arată câteva imagini pe o tableta. Dă mai tare:

-Iată, Măria Ta, tendințele modei la Paris, zice unul din ei, derulând niște imagini viu colorate. Sunt ani de zile de când nu se mai poartă ținutele acestea pe care vi le confecționează croitorii regali! … Serios, Înălțimea Ta?! Mantia asta care singură are mai mult de zece kilograme? Patrafirul ăsta, sau cum ziceați că se cheamă? Broderiile astea imense? Dincolo de granițele dumneavoastră astea sunt piese de muzeu! Repet, astea nu se mai poartă de mulți ani…

-Ca să nu zicem, de sute de ani! bombănește celălalt tânăr, ascuzandu-și spusele și posibil și zâmbetul sub o tuse persistentă.

negru Boss - Sacou

-Priviți, Maiestate în comparație acest sacou sobru, negru, Boss, cu o croială puțin cambrată, care v-ar putea pune în valoare silueta. Material bun, 99% lână, viscoză in căptușeală…

-Sau o geaca de piele, dacă vreți să fiți ceva mai aventuros, precum cele pe care le găsiți aici, https://answear.ro/h/geci-de-piele.html, adaugă celălalt cu un zâmbet șmecher.

-Și dacă veți completa sacoul cu o cămașă albă așa cum stă bine unui monarh de valoarea dumneavoastră, material la fel de plăcut de purtat, bumbac, nu ar arăta bine? Elegant și în același timp ușor, comod. Zburdați, nu altceva în așa ținută!

Împăratul privește și înghite în sec. A doua privire parcă e chiar mai convingătoare decât prima! Da, bine a zis, ușor de purtat! Oftează… Chiar a fost ușor de purtat, spre deosebire de haina de 25 de kilograme din urmă cu un an… Înființase slujba de „baston imperial” pentru a putea sta în picioare la ceremonie. Practic, el și haina lui au fost cărați de două „bastoane”! Dacă stă să compare, chiar se putea spune că anul ăsta a fost dezbrăcat, râde el în barbă. Deruleaza în continuare.

-Maiestate, pe site-ul https://answear.ro/ găsim tot ce poate fi mai bun în materie de modă, sute de branduri, doar produse originale, promoții, precum și un club al celor mai bine imbrăcați oameni din Europa.

-Answer este răspunsul ajungerii dumneavostră în secolul acesta! mai adaugă celălalt tânăr puțin cam răutăcios.

Nu s-a supărat pe moment. Ținutele i se păreau ireal de comode. Parcă și simțea cum i se ridică o greutate de pe umeri. Zâmbește aducându-și aminte momentul când a venit comanda făcută, sacoul, pantalonii, camasa, o geaca de blugi, un pantof adidas, o pereche de blugi, un palton surprinzator de usor si calduros… Nu a durat mai mult de trei zile și coletul a fost la poarta castelului. Cu greu s-a abținut să probeze… A lăsat să treacă sedința de consiliu, întâlnirea cu ambasadorii, apoi s-a încuiat în apartamentele sale nefiind prea convins că va putea să se îmbrace fără ajutoarele de rigoare. Nu putea să lase să transpară entuziasmul său copilăresc așa că nu a dorit să cheme pe nimeni.

alb Boss - Camasa De bărbați

Spre surprinderea lui nici nu a avut nevoie de ajutoare. A intrat totuși pe pagina de internet aratată de cei doi tineri, https://answear.ro/h/camasi-albe.html pentru a vedea cum se încheie cămașa, cum se poartă pantalonii, dar pe ansamblu îmbrăcatul nu a mai fost operațiunea chinuitoare de până atunci. Și-a îndoit manșetele, și-a suflecat pantalonii, nevenindu-i să creadă cât de ușor se putea mișca în hainele respective. Apoi a venit ziua, ziua aceea în care tot entuziasmul lui s-a spulberat. „Împăratul e dezbrăcat!” … un copil și o afirmație care l-au îmbrâncit înapoi în secolul trecut și l-au închis acolo umilit.

Nici nu mai contează dacă a fost sau nu un complot, își spune împăratul, mergând hotărât spre apartamentele sale. El este conducătorul și el trebuie să dea tonul. Își trage pe el pantalonii comandați, își pune cămașa, cravata, pantofii sport și pleacă hotărât să aducă secolul 21 în țara sa. Nu e dezbrăcat, e un om modern.

….

Ce mă inspiră pe mine? Poveștile… Îmi plac, mă joc cu ele, le prind și le arunc în sus, le azvârl cuiva, le iau înapoi… Poveștile, fie ele auzite, traite ori inventate, trecute din om în om, din gură în gură, din pagină în pagină, ele sunt cele care ne fac ceea ce sau cine suntem.

Și dacă tot am asociat moda poveștilor, ce spuneți de Frumoasa adormită?… 100 de ani de somnic… ce-or fi însemnat în modă anii ăștia?! Să adormi într-un secol și să te trezești în altul…, adormi în mătase și te trezești în poliester, metaforic vorbind…

…..

Articol scris pentru SuperBlog 2021.

Un gând despre „Hainele cele noi ale împăratului

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un comentariu

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑