Astăzi m-am hotărât să-mi pun, metaforic vorbind, pantofii mei Oxford like, de jurnalist cât-se-poate-de-debutant și să încerc să dau forma unui interviu imaginar cu Alexandru Foaie, fondatorul platformei cashclub.ro. Există oameni care au prieteni imaginari alături de care eventual ies si la pensie, alții vorbesc cu porumbeii sau mâțele pe stradă, unii stau de vorba cu ei înșiși în instituții susținute din fonduri de stat. Eu am niște obiceiuri cel puțin la fel de sănătoase, găsesc un subiect care mă pasionează, mă informez cât pot eu de bine și încerc să-mi imaginezi ce răspunsuri mi-ar da o persoană care s-ar putea identifica cu subiectul meu, la toate nelămuririle pe care le am. Deci, am interviuri imaginare… Încercarea de a formula atât întrebările cât și răspunsurile mă ajută foarte mult în clarificarea subiectului ales.
Interviul…
eu: Aș dori să încep prin a vă întreba în stil Murakami, unul dintre autorii mei preferați, despre ce vorbiți atunci când vorbiți despre cash back?
intervievat: Cash back-ul este în sine, un sistem de bonusuri. El a fost introdus undeva prin anii 80-90, inițial în sistemul bancar și la momentul respectiv avea două forme de manifestare. Pe de o parte, la fiecare achiziție efectuată cu un card de credit, retailerul plătea un anumit procent companiei emitente a card utilizat în achitare. O parte din această sumă se întorcea la cumpărător sub formă de cash back. Pe de altă parte, la cardurile de debit exista și o variantă de a putea „cumpăra” cash de la casa de marcat a unui magazin. Cu alte cuvinte, să zicem că respectivul client avea pe bandă cumpărături în valoare de 15 dolari și dorea cash în valoare de 20 de dolari. În concluzie, el trebuia să achite la casă suma de 35 de dolari, 20 fiindu-i înmânați odată cu marfa achiziționată, sub formă de cash back. În anumite zone geografice, acest sistem era denumit cash out. În perioada respectivă mai exista și o a treia variantă mult mai puțin semnificativă ca pondere și anume, cash back oferit de website-uri precum Ebates sau Rakuten, variantă care în prezent s-a dezvoltat semnificativ. De la înființare până în prezent sistemul s-a diversificat și a câștigat foarte mulți adepți inclusiv în România. Cei care l-au adus prima dată în țară la noi sunt băncile, apoi au venit retailer-ii cu oferte punctuale de tip cash back și într-un final, au apărut platformele de smartshopping.
eu: Care au fost factorii care au condus la apariția acestor platforme de smartshopping?
intervievat: În ultimii 20 de ani, dezvoltarea giganților Amazon și eBay au condus la creșterea semnificativă a ponderii comerțului online în totalitatea tranzacțiilor financiare. Dacă în 2011 ponderea era de 5%, în 2020, și ca urmare a pandemiei de Covid, ponderea a ceea ce se numește e-commerce s-a ridicat la peste 16%, prin urmare creșterea a fost de peste 300% în doar câțiva ani. Această creștere a avut ca efect și o mai bună reglementare a comerțului online, fapt care influențează pozitiv gradul de încredere pe care îl generează acest domeniu. În mod sigur potențialul de creștere nu s-a disipat pentru că și în lipsa restricțiilor impuse de pandemie, e-commerce are avantaje semnificative, cum ar fi: disponibilitate mare în timp și spațiu, accesibilitate atât ca viteză cât și ca ușurință de utilizare, costuri reduse, precum și existența unor posibilități de personalizare a experiențelor de shopping, precum istoricul achizițiilor, al căutărilor, sisteme de notificare, newsletter și așa mai departe. Printre avantajele acestui tip de business a apărut și opțiunea de cashback de care cumpărătorii pot profita fără a-și modifica semnificativ obiceiurile și fără investiții prealabile. Pasul următor a fost evident, înființarea platformelor care prin faptul că adună într-un singur loc sute de magazine online, mai adaugă o sumă întreagă de alte facilități, precum comparatoarele de prețuri și maximizează astfel acest beneficiu oferind în plus economii substanțiale de timp.
eu: Cum funcționează sistemul cashback pe o platformă de smartshopping cum este CashClub?
intervievat: Sistemul de cash back este în fapt ceea ce se numește un program de afiliere. În mod simplist, o relație de afiliere este un aranjament comercial între două entități prin care una dintre ele se angajează să-i furnizeze trafic, implicit clienți, celeilalte în schimbul unui comision. În cazul platformei CashClub sistemul funcționează astfel: un utilizator își creează un cont gratuit pe platformă, instalează o aplicație sau o extensie la browser, ambele gratuite, după care face cumpărături online exact cum făcea și până atunci. De fiecare dată când el cumpără orice de pe site-urile magazinelor partenere, jucării, cărți, haine, decorațiuni, piese auto și așa mai departe, achiziția este înregistrată ca venind de pe link-ul de afiliere al platformei și clientul primește înapoi un procent din suma cheltuită, între 1 și 30%, în conformitate cu prevederile afișate la fiecare magazin în parte. Sistemul a fost conceput astfel încât utilizatorul să fie interesat de menținerea acestei relații comerciale. Odată făcut contul și instalate extensia, respectiv aplicația cashback gratuită, nici un alt efort suplimentar nu mai trebuie făcut. Și la fiecare achiziție o parte din bani se reîntorc în conturile sale. În plus, va beneficia și de alte facilități, precum Comparatorul de prețuri, Cupoane de reduceri, prin urmare are doar de câștigat continuând să folosească platforma.
eu: De ce s-ar asocia magazinele cu platformele de smartshopping?
intervievat: În primă instanță noi nu reprezentăm decât o promisiune pentru magazinele online. Noi, ca orice afacere serioasă, am intrat pe piață cu intenția declarată să creăm parteneriate solide, astfel încât a fost necesar să investim într-un mod transparent pentru viitorii noștri parteneri de afaceri, timp și eforturi în direcția aceasta. Acestea sunt menite să consolideze încrederea în noi și în capacitatea noastră de a crește, de a deveni un brand, pentru că magazinele online estimează în noi, la început, doar potențialul. Performanța noastră este simplu de cuantificat în momentul în care avem relații de afiliere cu peste 800 de magazine partenere și mai mult decât atât, colaborările noastre includ și coduri de reducere suplimentare, exclusive la aceste magazine partenere în afara de sistemul cash back. În prezent noi venim cu o comunitate de peste 20 000 de utilizatori în cadrul căreia ne place să credem că am ajuns să avem un cuvânt de spus în ceea ce privește deciziile de shopping. Aceasta dă în acest moment greutate cuvântului nostru în relația cu partenerii de business.
eu: Care ar fi avantajele unei platforme comparativ cu alte soluții cashback existente în piață, card bancar, oferte ale retailer-ilor?
intervievat: Sistemul de cash back a fost introdus după cum am menționat de catre bănci. Este cunoscut cazul cardului Discover care în 1986 a venit cu ideea revoluționară pe atunci, de a returna utilizatorilor un procent din sumele cheltuite de pe respectivul card sub forma unor bonusuri. Cardurile Discover sunt emise de o unitate bancară, Discover Bank. În 2021 erau înregistrați peste 57 milioane de posesori de astfel de carduri. O situație similară o înregistrează și alte bănci care au început să utilizeze sistemul cashback după 1986. Ceea ce oferă în plus o platformă specializată de smartshopping este o experiență personalizată. Posesorii de carduri bancare sunt într-un fel anonimizați prin numărul lor, în timp ce în comunitatea CashClub, un utilizator are un profil bine definit și în felul acesta poate primi sugestii adaptate nevoilor sale. În altă ordine de idei, o platforma de smartshopping oferă mai mult decât returnarea unui procent din suma cheltuită. De exemplu, platforma CashClub.ro vine cu un pachet mult mai amplu de economisire. În primul rând, prin intermediul Comparatorului de prețuri, utilizatorul poate căuta cea mai bună ofertă pentru nu mai puțin de 1 600 000 de produse din portofoliul magazinelor partenere. În al doilea rând, ca sursă de economisire există bonusările de tip cashback care fluctuează în decursul anului. În perioada de maxim tranzacțional care se înregistrează în lunile noiembrie-decembrie, procentele de cashback sunt mai mari ceea ce reprezintă într-u-câtva o noutate în mediul economic românesc care are tendința să crească prețurile în perioadele de cerere maximă. Nu în ultimul rând, platforma CashClub oferă comunității sale coduri sau vouchere de reducere exclusive, campanii oglindă după ale magazinelor, toate cumulându-se cu bonusurile tip cash back și bazate pe eforturi de negociere punctuale cu partenerii de afacere. Dacă la acestea se mai adaugă efortul de a dezvolta o aplicație dedicată, funcțională atât pe sistemele de operare iOS și cele Android, o extensie de browser pentru Chrome se poate spune că avantajele utilizării platformei sunt semnificativ mai multe comparativ cu un card cu opțiunea cash back. În ceea ce privește varianta de oferte în sistemul cash back în cazul retailerilor este mai degrabă punctuală, pentru anumite produse sau pentru un interval de timp limitat. În majoritatea cazurilor cash-ul este înlocuit cu vouchere pentru achiziții ulterioare ceea ce reprezintă în multe cazuri un dezavantaj.
eu: Ce nu este platforma CashClub?
intervievat: Platforma nu este promoter al anumitor branduri, produse sau servicii, nu introduce limitări sau condiționări altele decât cele menționate transparent pe site, de exemplu, suma minimă ce se poate retrage din bonusuri este de 50 de lei. Cash Club poate cel mult sa facă o recomandare de produs bazată pe niște obiceiuri de cumpărare ale unui utilizator. În al doilea rând, nu este un serviciu contra-cost, nu are taxe ascunse, comisioane și nu presupune nici un fel de investiție financiară. Nu în ultimul rând, nu încasează bani în numele magazinelor partenere, tranzacțiile financiare făcându-se exclusiv pe site-urile acestor magazine. Plățile bonusurilor se fac în cont bancar, prin urmare în afara oricărui risc.
eu: Am înțeles că platforma are și un program de referral. Despre ce este vorba?
intervievat: Foarte multe din afaceri au progresat inclusiv ca urmare a reclamelor „din gură în gură”. Programul de referral pornește de la acest concept și dorește să-i dea o formă reciproc avantajoasă pentru toate părțile implicate. Dacă un utilizator introduce în comunitate un prieten, care plasează o comandă, el primește din partea noastră un bonus de 30 de lei drept mulțumire. În contul fiecăruia există un link personalizat care poate fi trimis prietenilor în orice formă se dorește, mesaj, email, postare. Prin accesarea lui platforma este informată de faptul că noul utilizator a venit la recomandarea celui mai vechi, cel care a furnizat respectivul link. În momentul în care clientul nou face o primă comandă validă, adică o comanda achitată, ridicată și cu termenul de retur epuizat, în contul utilizatorului vechi se vor regăsi cei 30 de lei recompensă pentru recomandare.
…..
Clar, simplu, nimic de pierdut, multe de câștigat. Patru pași … extensia, patru pași … aplicația mobila…
To smart-shop or not to smart-shop…
Necesitate unei educații financiare a devenit omniprezentă în discuțiile despre școală. Eu mă gândesc însă că pentru sănătatea financiară a noastră, a tuturor, ar trebui sa ne ocupam și de cei care au depășit într-un fel sau altul etapa, adică, de noi, adulții. Așa cum suntem obligați să trecem printr-un examen medical la înnoirea permisului de conducere, ar trebui să fim supuși la un test de abilități financiare la reînnoirea cardului bancar. Că doar cine se apuca de învățat ceva fără să fie într-un fel sau altul obligat?! De, școala nu a rămas fără efecte secundare în viața noastră… Oricum, aceasta ar fi calea cea mai sigură pentru actualizarea informațiilor pe care le deținem în domeniul economic și evitarea oricăror afecțiuni financiare pe termen lung. Poate că o astfel de obligativitate m-ar fi făcut și pe mine să descopăr mai devreme un concept atât de util, acela de cash back… Doar așa, sacii de jucării din care acum îmi pare că rânjesc batjocoritor Tweety, Jerry, Barbie Mermade, Talking Tom, colecția de unicorni și muuulte altele ar fi însemnat mai mult decât o gaură imensa în buget cu repercusiuni în timp și spațiu. Ar fi putut fi poate punctul de pornire pentru constituirea unor fonduri destinate educării puradeilor din dotare la cele mai înalte standarde, Oxford maybe… Da, știu, nivelul la care aleseserăm sa ne implicăm în conspirația consumistă era unul avansat, foarte avansat, ceva de genul: la magazinul Noriel aveam locul nostru de parcare, la librăria Cărturești, masa noastră rezervată și ceaiul pregătit, magazinul Elefant era un shortcut în bara fiecărui gadget din casa și tot așa. Ca niște copii săraci ce fuseserăm, am rămas cu obsesia compulsivă de a oferi urmașilor noștri tot ce-și doreau suflețelele lor și listele erau mereu foarte lungi… ! Că o fi fost o idee bună sau rea din punct de vedere educațional nu are importanță acum, ceea ce-i frustrant însă, este faptul ca n-am făcut lucrurile deștept din punct de vedere financiar. Și SMART e markerul zilelor noastre, așa că, noi, zău c-am trăit în Evul mediu până acum! Dar să ne întoarcem la shopping-ul smart… Am ratat 20 de ani de cash back ceea ce înseamnă, după niște calcule sumare, o medie de 300 lei bonus per Crăciun și cam 100 de lei de Paște, plus un minim de 400 de lei cu alte ocazii din an. N-am luat în considerare şi mărunțișurile cumpărate de la Flanco, echipamentul sportiv de la Decathlon, chinezăriile indispensabile de la AliExpress, rochițelele de la AboutYou sau Fashion Days… Rotițele se învârt neliniștitor. Rezultatul este la o primă vedere în jur de 3000 – 4000 de euro, un start bun pentru un fond pentru facultate. Atât a costat ignoranța!
Și întotdeauna costă ignoranța!
Articol scris pentru SuperBlog 2022
Lasă un răspuns