Today for tomorrow

Suntem o companie mică, doar câțiva omuleți, învârtind o mânã de bani și cred că în peisajul economic actual pãrem aproape insignifianți. Ne place însă să credem că în viața unor oameni, beneficiarii noștri, însemnăm mai mult, poate o diferență între a avea sau nu o slujbă, a duce sau nu copilul la școală, a-l vedea sau nu mergând în siguranță spre sau dinspre școală. Această credință ne-a făcut să pornim la drum în afacerea aceasta și ne ține cât de cât întregi la minte prin toate câte ni le pune în cale soarta (a se include si statul aici).

Cum am început? Viața ne curgea blândă cât timp puștoaica mergea la grădiniță, dar odată începută școala ne-am trezit în fața unor probleme pentru care aveam idei puține sau deloc de soluționare. Am pus pe o hârtie câteva din piedicile cu care ne confruntam în cariera noastră incipienta de părinți de școlar mic, ce soluții am putea găsi, unde și cu ce preț.

De regula putem duce fata la școală dimineața, dar există și situații, rare ce-i drept, când programul ei începe din diverse motive, mai târziu sau are cerc pedagogic, echivalentul unei mini vacanțe pentru ea, dar o eventuală lipsă ne/motivată pentru unul dintre noi (cel care trage bățul scurt)…

  1. Putem să renunțăm unul dintre noi la serviciu cât durau clasele 1-4.
  2. Putem să angajăm o bonă să o ducă la școală
  3. Putem apela la alți părinți și să ne cuplăm la dus copii la școală. Așa ne venea rândul mai rar
  4. Putem căuta o firmă / un taxi să vină să o ia de acasă și să o ducă la școală

La ora 12 e aproape imposibil să meargă unul dintre noi să ia copilul de la școală și nu există nici o posibilitate de a organiza acolo un program de tip after-school.

  1. Putem să renunțăm unul dintre noi la serviciu ….
  2. Putem să angajăm o bonă să o ia de la școală, să o ducă acasă, să îi dea ceva de mâncare și eventual, să o culce
  3. Putem căuta o firmă care are activitate after-school să vină să o ia de la școală, să îi dea ceva de mâncare, și după ora 17 să o luăm acasă.

Vacanțele sunt aparent,  obligatorii, nu ca la grădiniță unde de multe ori, copilul putea veni dar fără program educativ, doar la joacă, ceea ce era minunat pentru toată lumea.

  1. Putem să renunțăm unul dintre noi la serviciu – soluția universală
  2. Putem să angajăm o bonă să stea cu ea acasă – altă soluție universală
  3. Puteam căuta o firmă care să asigure un program de vacantă, în cel mai fericit caz, între orele 8-17.

Soluția universală a renunțării la serviciu nu prea era și pentru noi. Ratele la casă nu se puteau plăti confortabil dintr-un singur salariu, pe de o parte și reîntoarcerea la serviciu era mai mult ca sigur problematică după câțiva ani de pauză, pe de altă parte. Prin urmare trebuia aleasă altă variantă. Am încercat cu bona dar nu ne-a ieșit prea bine din diverse motive, așa că nu mai rămăsese decât căutarea firmei care să ne asigure transport, masă, și program în intervalul 8-17. La momentul respectiv, în orașul nostru era o singură astfel de firmă care putea oferi asta și evident, era extrem de solicitată. Ne-am înscris pe niște liste de așteptare și… am așteptat, ce era să facem? Între timp, un concediu fără salar…

Asta a durat până la un moment dat… Ducând copilul la ore, într-o zi am observat că s-a eliberat un spațiu comercial la parterul unui bloc de vizavi de școală. Un anunț discret apăruse într-un geam lateral. Am revenit pe seară, împreună, încercând să ne uităm înăuntru. Cred că eram puțin caraghioși toți trei, eu, fata si soțul, cu nasul lipit așa de geamul murdar străduind-ne să vedem cât mai bine. Din când în când ne dezlipeam si făceam câte o observație:

– E mare, chiar mare…

– Cred cã usa aia e de la o baie…

– Si dincolo e încã un spatiu, cred…

Ne-am uitat unii la ceilalți și ne-am zis: de ce nu? În primă fază am făcut un mini studiu de piață să ne dăm seama dacă ideea noastră este fezabilă. Aparent eram mulți în situația aceasta de a nu ști ce să facem cu ai noștri copilași, proaspăt școlari. Zona era un alt detaliu legat de spațiul de închiriat care ne încânta în mod deosebit. Pasul următor? Am făcut firma și am închiriat spațiul. Am venit cu fetița noastră și am întrebat-o cum vede ea locul acela, ținând cont că trebuia să-și petreacă acolo cam 5-6 ore în fiecare zi. Nu am putut ține cont chiar de toate sugestiile ei, din motive pur financiare, dar pot spune că, per ansamblu, ea este artizana centrului nostru. Și bineînțeles, tot ea ne-a asigurat și reclama!

Așa a apărut „Căsuța”, cel de-al doilea copilaș al nostru. Am amenajat un spațiu pentru luat masa, unul pentru somnoroși, in care am agățat și câteva hamacuri în afara paturilor uzuale si o zonă pentru diverse activități de rezolvare a temelor, de efectuare a unor activități recreative si care se putea transforma ușor într-un ring de dans.

Cea mai grea etapă din tot demersul nostru a fost să găsim oameni care să ne ajute. După multe istorii, care mai de care mai amuzante sau mai frustrante, am ajuns unde suntem astăzi. Piedicile le-am trecut si acum avem o echipă minunată, aproape o a doua familie, care ne-a fost alături și cu muncă și cu sfaturi.

Ca orice companie mica, de cartier, să zicem, noi ne-am bazat mai mult pe reclama din gură-n gură. Ne spuneam că faptele noastre vorbesc mai bine decât orice campanie de promovare, că zâmbetele copiilor care ne trec pragul sunt dovezi solide că facem treabă bună. Cât am fost foarte, foarte mici, strategia, dacă se poate numi așa, a mers bine. Dar, probabil că acesta a fost motivul pentru care am atins un nivel de dezvoltare și ne-am cam oprit acolo. Creșterea noastră a fost complet nesemnificativă în ultimii ani. De clienții vechi ne despărțeam întrucâtva atunci când copilul termina clasa a 4-a. Îi recuperam de clienți doar dacă mai aveau vreun alt copil mai mic, dar asta nu se întâmpla prea des. În cel mai bun caz, ne prezentau vreunei rude care ar fi putut beneficia de serviciile noastre. Am apelat și noi la produse promoționale, căci acest gest făcea parte dintr-un fel de fișa postului de antreprenor, dar ne-am limitat la agende, pixuri și alte lucruri care nu dau pe dinafară de creativitate. După o perioadă grea marcată de pandemie, anul acesta care se încheie trebuie să marcheze si schimbarea strategiei de promovare încât sã transportăm afacerea noastrã dincolo de granițele cartierului.

Pânã sã punem la punct strategia noastrã de promovare pentru 2023, este momentul sã îi sãrbãtorim pe cei care au fost alãturi de noi, plini de sperantã cã ne vor fi si de acum încolo tovarãsi de drum. Ce alegere mai bunã poate fi decât o petrecere de Craciun?! Nu ne dorim sã îl aducem pe Mosu’ pentru cã vrem sã fie despre noi, despre mâinile care au ridicat proiectul la nivelul de acum. Si pentru cã orice pom de Craciun are cadouri, mi-am propus sã sã vin cu câte ceva din partea firmei, care sã ne reprezinte pe noi si relatia dintre noi, angajati, clienti sau colaboratori. Privind în jur la cei pe care îi am alături, mã gândesc cã am avut noroc sã adun o echipã deosebitã si le sunt datoare sã le ofer un cadou deosebit, ceva care sã vorbească despre creativitate, muncã, sperantã…

Today Advertising are tocmai aceste atuurile pe care le caut pentru oamenii mei, creativitate si emoție si, după cum afirma chiar ei, „vorbesc de peste 15 ani limba cadourilor promoționale”. Am nevoie de câteva categorii de astfel de cadouri.

În primă instanță afacerea mea este despre angajați. Ei au fost primii care ne-au acordat încredere alegând sã meargã alãturi noi atunci când nu eram decât o promisiune, un fel de balon umflat cu vise … Si-au pus sperantele alãturi de ale noastre si am plecat la drum. Pentru ei as cãuta o bilã magicã care si-ar putea gãsi locul în categoria promoționalelor WOW. De ce as alege așa ceva? Ei bine, lucrând cu copiii am învãtat de la ei un lucru foarte important. În viatã nu se pot controla decât foarte puține lucruri si asta nu este neaparat un lucru rau. Creativitatea, imaginatia, optimismul, sau o minte deschisa, te pot ajuta insã sã faci fatã tuturor provocãrilor. O bila magica este asemãnãtoare bilei de biliard cu numãrul 8. Pe partea opusã numãrului are o zonã pe care por apãrea câteva mesaje. Utilizatorul îsi pune o întrebare si roteste bila. La ea va gasi un rãspuns de genul ” no doubt about/ nici un dubiu”, „Absolutely/cu siguranta”, ” you can’t count on it/nu te poti baza pe asta” si asa mai departe. Mesajul cadoului se vrea a fi: nu luptati sã controlati totul pentru cã in vâltoarea luptei se pierd clipe memorabile, se pierde spontaneitatea, se pierd bucãtele din viatã. Lãsati o parte din alegeri pe seama bilei si savurati alegerile ei…

Clientii, cealaltã laturã importantã a afacerii mele sunt pe de o parte copii beneficiarii direcți si pe de altã parte, pãrintii. As cãuta ceva care sã-i aducă împreună, pentru cã inconștient sau nu, este ceea ce cautã si unii si altii. As alege din categoria Instrumente de scris, un set de creioane colorate care au alãturi si niste planse de colorat. Si la acest set, as mai face un lucru, mi-ar place ca jumătate din culori sã fie inscriptionate cu Părinte si cealaltă, cu Copil. Astfel încât la o plansã ar fi într-un fel obligati sã lucreze împreună, mama sau tata si copilul sau copii.

Nu în ultimul rând, colaboratorii necesita recunoasterea contributiei lor la succesul unei afaceri, indiferent cât de mãruntã ar pãrea aceasta. În fond si la urma urmei, dacã un cui nu e potrivit, uneori nu se poate ridica o constructie… Pentru ei as alege din categoria Promotionale de iarnã, niste ornamente de pom, din lemn pe care sa fie inscris cate un mesaj de multumire personalizat, unic. Sau as putea sã iau o canã si o ciocolatã caldã, care sã le ofere doza necesarã de cãldurã si dulceatã ìn vremurile acestea reci…

Indiferent dacă este o afacere mica sau mare, ea se bazează pe munca şi colaborarea multor oameni, cărămizi umane, așezate corect, bine nivelate, în armonie deplină si prinse între ele cu un firicel subțire de adeziv financiar…

Articol scris pentru SuperBlog 2022.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: