Echipamente de protectie

Noțiunea de protecție a pacientului sau a angajaților a devenit una  foarte sensibilă de vreo câțiva ani încoace, căpătând valențe pe care nu le-a avut niciodată pe plaiurile mioritice. Intri într-un spital, un laborator, un cabinet medical sau cosmetic și chiar înainte să deschizi gura ești invitat să îți dezinfectezi mâinile, să-ți pui botoși de protecție și eventual să îmbraci un halat de unică folosință peste hainele tale… Fără să-ți dai seama, acel moment îți dă senzația că ești în siguranță, știi că celor de aici le pasă de tine, de cei care vin după tine și de ce nu, de ei înșiși și lucrul acesta este cel puțin la fel de important ca un diagnostic bun, o procedură cosmetică reușită și așa mai departe. Expresia sinistră «operația reușita, pacientul mort», ideal este să stârnească zâmbete, nu fiori pe șira spinării (mai neacademic spus…).

Am urmărit zilele trecute un serial care mi-a plăcut foarte mult: «Problema celor trei corpuri», un SF al  cărui carte am citit-o cu cel puțin la fel de  mult interes în urmă cu vreo patru ani. O idee interesantă, o realizare bună, în concluzie, un timp cheltuit cu folos. Dar nu despre aspectele  acestea aș vrea să vorbesc. Nu vreau nici să afirm faptul că echipamentele de protecție ar fi de domeniul SF-ului în România. Departe de mine acest gând. Noi ca națiune, am tot luat lecții în sfera  aceasta în ultimii zece ani, vezi Colectivul, pandemia…, lecții urâte, vizibile, televizate, de impact prin urmare. Astfel,  vrând-nevrând am învățat destul de repede să ne protejăm și cum am spus anterior, să apreciem măsurile de protecție.

În filmul de care aminteam, o specie extraterestră foarte avansată din punct de vedere tehnologic ajunge să ne considere gândaci care trebuie exterminati. La un moment dat unul dintre eroii principali, om,  atrage atentia celorlalți asupra unui fapt și anume:  indiferent cât s-a chinuit omenirea să-i stârpească, gândacii au rezistat și n-au pierit. Sunt mici, fragili, au viață scurtă, dar nu pot fi stârpiți… Gândacii sunt parte a lumii vizibile. E ușor să calci unul și de cele mai multe ori vezi că rămâne împrăștiat pe trotuar. Nu același lucru se întâmplă insă cu lumea invizibilă, microscopică, ubicuitară, o lume împărțită în două categorii: specii fără de care lumea pe care o știm noi astăzi nu ar exista și  unele a căror prezență are potențialul de a  distruge umanitatea. Nu-i vedem, nu-i auzim, nu-i mirosim și din păcate, asemeni gândacilor, e extrem de greu, dacă nu chiar imposibil să stârpim microbii dăunători. Dezvoltăm continuu metode să luptăm cu ei, dar și ei la rândul lor, își perfecționează permanent  capacitatea de a ne rezista, de a supraviețui. Astfel suntem în situația de a ne învârti ca într-o roată de șoricei fără să ajungem nicăieri. Inventăm noi și noi antibiotice spectaculos de  eficiente, dezinfectanți miraculoși, aerosoli sterilizanți și câte și mai câte… Și da, chiar dacă microroganismele cu care ne luptăm mor în cea mai mare parte ca urmare a eforturilor noastre supraomenesti, niciodată nu pier toate. Iar de renăscut, renasc asemeni eroilor de poveste, cu puteri sporite, cu rezistență crescută… Dacă stai să te gândești, microbii sunt niște organisme mult mai adaptabile comparativ cu specia umană. Noi avem cu mult mai mult de o celulă, dar un cataclism are potențialul să ne extermine. Și dacă ne gândim că bacteriile sau virușii rămân…

Pentru a ne pāstra specia deoparte de un astfel de cataclism biologic care sa puna sub semnul intrebarii propria noastra existenta, fiecare dintre noi are posibilitatea de a-si aduce contribuția, urmând câțiva pași simpli.

  • Informarea

De jur împrejurul nostru putem găsi in orice moment microorganisme patogene. Unele se transmit prin aer, unele prin picături de salivă, apă și așa mai departe, altele prin contact direct cu o suprafață sau cu un material infectat. Mai departe de atât, durata de supraviețuire a unui microb în exteriorul corpului nostru, prin urmare si capacitatea lui de a infecta alte persoane, variază de la câteva minute, până la câteva zile. De exemplu, bine cunoscutul VRS (Virusul respirator sincițial) care pune probleme foarte mari persoanelor imunodeprimate, poate supravietui până la 5-6 ore pe suprafete dure și 20- 30 de minute pe suprafete moi precum servetelele sau mainile. Bacteriile coliforme, salmonela sau campylobacter supraviețuiesc între 1 și 4 ore, în timp ce pentru unele variante de Clostridium difficilae a fost demonstrat faptul că supraviețuiesc chiar până la 5 luni. La fel și faimoșii „stafilococi aurii” pot rezista până la câteva săptămâni pe suprafețe. Un alt aspect de reținut este acela ca sunt multe microorganisme cu caracter de sezonalitate, astfel încât este mult mai mare probabilitatea să le găsim pe lângă noi de exemplu, iarna, atunci când rata de supraviețuire a multor virusuri gripale este semnificativ mai mare datorită temperaturilor scăzute. Multiplicarea bacteriile care produc deranjamente stomacale este favorizata de temperaturile exterioare ridicare, astfel încât în sezonul cald ar trebui să fim mai atenți la această categorie de patogeni. Acestea sunt doar o parte a informatiilor la care avem acces oricand, singura conditie fiind sa incercam sa ne alegem corect sursele.

  • Alegerea variantelor optime

Cunoscând toate lucrurile acestea ne vine mai ușor să alegem varianta de protecție optimă, pentru noi și cei din jurul nostru. Și dacă în prezent, probabil ca urmare a perioadei pandemice, a crescut reticența față de folosirea măștii de protecție în viața și activitățile de zi cu zi, desi ea si-a dovedit eficienta cu varf si indesat, purtarea unor botoși de protecție și a halatului de unică folosință au căpătat caracter de obligativitate în tot mai multe spații în care igiena este necesitate de baza. Echipamentul de protectie ne ajuta pe de o parte sa ne protejam pe noi de microorganismele potential prezente intr-un spatiu in care dorim sa intram. Pe de alta parte ne ajuta sa nu aducem microbi din exterior pe haine, pantofi sau maini in spatiile care este imperativ sa ramana curate. Echipamentul de protectie poate fi facut din diverse materiale, cum ar fi polipropilena, polietilena, hartie sau netesut,  fiecare in parte avand caracteristici controlate si bine definite care le confera eficienta. Un astfel de  parametru este de pilda, porozitate care le asigura rolul de bariera mecanica. De asemenea, functie de situatie, atunci cand spunem echipament de protectie ne putem referi incepand de la papuci de unica folosinta, bonete, cearceafuri, role de hartie, protectii de perne, sorturi, viziere pana la halate de filtru sau chirurgicale, manusi din latex pudrate sau nu, masti chirurgicale, ochelari.  In ultimii ani accesul la astfel de produse a devenit foarte facil, magazinele virtuale au crescut ca prezenta in mediul online, urcand semnificativ in preferintele consumatorilor. Adar Unic Solutions SRL, este  proprietarul unui astfel de magazin, Medicale-Shop.ro si vine cu o oferta completa in acest domeniu. Dar cum se alege un furnizor de echipamente de protectie medicale? Nu este un proces simplu deloc daca in procesul de achizitie sunt implicate companii din domeniul sanatatii. Acestea au in propriul sistem de asigurare a calitatii ceea ce se numeste – o lista de furnizori acceptati. Includerea pe aceasta lista presupune indeplinirea unor criterii stricte. Un factor esential in domeniul furnizorilor de dispozitive medicale este acreditarea conform standardelor ISO. Aceasta acreditare presupune faptul ca firma respectiva si-a stabilit niste proceduri de lucru pentru fiecare situatie ce poate aparea in activitatea sa si le respecta cu strictete, dovezi in acest sens fiind furnizate oricand organelor de control si certificare in conformitate cu legislatia din domeniu. Parcurgerea procesului de certificare este unul costisitor si laborios, dar odata certificatul obtinut compania poate fi considerata una de incredere. Prin urmare acest aspect este unul esential pentru alegerea unui furnizor de echipamente de protectie de incredere.

  • Impunerea variantelor optime

Un alt aspect foarte important pentru a ne asigura protectia noastra si a persoanelor din jurul nostru este impunerea mentinerii unor standarde in acest sens. Astfel, este de preferat pe de o parte sa nu acceptam servicii medicale care nu respecta niste standarde ridicate in domeniul acesta, dar si sa nu incercam sa ocolim utilizarea echipamentelor de protectie atunci cand situatia o impune. Acest lucru porneste cu utilizarea mastilor de protectie atunci cand suspectam o infectie respiratorie sau cand persoanele din proximitate ar putea avea deficiente imunitare de orice fel, cu utilizarea dezinfectantelor de maini, cu folosirea halatelor de de unica folosinta sau a botosilor de protectie a incaltamintii atunci cand acest lucru se impune. Acestea sunt masuri simple, nu foarte costisitoare, care ar putea face insa deosebirea intre viata si moarte. Decizia este intr-o masura mare in mainile noastre!

Articol scris pentru Spring Superblog 2024

Lasă un comentariu

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑